“Війна потребує значної мобілізації психологічних ресурсів людини”, – психоаналітичний психолог Юлія Візнюк

Війна розхитує звичні для нас опори та ламає алгоритми, позбавляє відчуття контролю та стабільності, виснажує фізично та психологічно. Все більше ресурсів потрібно для того, щоб адаптуватись до нових умов, протистояти хаосу, невизначеності, а інколи і власній безпорадності.

За словами психоаналітичного психолога Юлії Візнюк, важлива роль в такий період належить актуалізації психологічних ресурсів людини, які дозволять «включити» всі механізми подолання травми та адаптації. «Психологічний ресурс – це ті життєві можливості, які допомагають адаптивно пристосуватися та подолати травматичні ситуації. Війна, як сильна травматична подія, потребує значної мобілізації ресурсів та може призвести до відчуття розірваності життя на «до 24 лютого» та «після 24 лютого». Тому відновлення відчуття безперервності життя дуже важливе для інтеграції досвіду переживання будь-яких травматичних подій», – пояснила Юлія.

Вона детально розповіла про процес відновлення безперервності у кожній зі сфер життя людини.

Когнітивна. Необхідно відновити відчуття контролю за станом речей за допомогою перевіренної інформації та фактів. Який сьогодні день тижня? Сьогодні тепло чи холодно? Важливо розуміти, що наразі більшість з нас не може глобально вплинути на ситуацію в країні, однак, точно може вплинути на те, як провести цей день.

Психофізіологічна. Зробити ранкову розминку вдома, чи піти на пробіжку? Випити каву з бутербродом чи приготувати страву за новим рецептом, аби порадувати себе і своїх рідних? Важливо маленькими кроками повертатися до відчуття контролю над своїм тілом, режимом дня, новими обставинами тощо. Ми повинні намагатися відтворити позитивну фізичну та психічну картину добробуту свого життя.

Функціональна. Людина поступово повинна повертатися до своїх соціальних ролей. Хто я? Я – мама, дружина, донька, а також я досвідчений фінансист та флорист-початківець. Кожна із цих ролей потребує певних дій і вчинків, та, відповідно, поступово відновлює безперервність життя людини.

Соціальна. Важливо відчути свою приналежність до певної групи людей, мати змогу поділитись власним досвідом та переживаннями. Це можуть бути зустрічі для тимчасово переміщених українців закордоном чи участь в професійних онлайн-спільнотах. Відновлення соціальних зв’язків чи створення нових дає людині відчуття опори та підтримки, знижує рівень тривожності та страху.

Емоційна. Війна – це не жарти, але саме здоровий гумор допомагає нам пережити складні етапи нашого життя. Ми не повинні уникати можливостей для здорового сміху чи самоіронії, адже без емоцій життя людини не можливе. Разом з тим, бажання поплакати чи погамселити подушку – теж прояв емоцій, якого не варто соромитись. Це нормальна реакція людини, яка сьогодні переживає складну травматичну подію – війну. Ми не знаємо, як довго вона триватиме, однак точно знаємо, що повинні навчитися жити в нових умовах і реаліях. Це складна та відповідальна робота, яка не рідко потребує допомоги і підтримки спеціалістів.

Психоаналітичний психолог Юлія Візнюк разом з іншими пеціалістами роекту «SAFE SPACE to TALK» консультує українців, які через війну змушені були змінити місто чи країну проживання, сферу діяльності, оточення та спосіб життя.

Звернутись за допомогою – https://prof-supervision.com/zvernennya/

Підтримати наш проект – https://prof-supervision.com/crowdfunding/